Bevallen in een hangmat

Hoewel het in Nederland traditioneel de standaard manier is om te bevallen, is een thuisbevalling in het buitenland een vrij unieke maar steeds vaker voorkomende keuze. En het lijkt wel of de thuisbevalling steeds unieker wordt. Zo zijn er al heel wat baby’s in het water geboren, heeft de doula of geboortecoach haar intrede gemaakt -  net als de geboortefotograaf - en is hypnose de nieuwste vorm van pijnbestrijding. Wat voor in Nederland nog nieuw is, maar in de Verenigde Staten al sinds de jaren zestig wordt toegepast, is de hangmat bij de bevalling. Bevallen in een hangmat is in feite een eeuwenoud gebruik en biedt zo zijn voordelen.

De hangmat in de Maya cultuur

Bevallen in een hangmat vindt zijn oorsprong in Zuid-Mexico, bij de Yucatec Maya’s. Aangezien de hangmat in elk facet van het dagelijks leven van de Maya’s een centrale rol speelde, is het niet verwonderljk dat ook baby’s hierin werden geboren! Tijdens de zwangerschap fungeerde de hangmat als plek om in te rusten. Tijdens controles lieten vroedvrouwen de aanstaande moeder in de hangmat liggen om haar rug, buik en benen te kunnen masseren. Werd de baby geboren, dan was de wijde en flexibele hangmat een ideale plek om in te bevallen.

Bevallen in een hangmat

Het verloop van een bevalling in een hangmat

In het beginstadium van de bevalling fungeert de hangmat vooral als rustige plek om in te ontspannen tussen de nog lichte weeën door. Relaxed liggend in een hangmat kan de aanstaande moeder haar ademhalingstechnieken toepassen en haar krachten zoveel mogelijk sparen voor wanneer de weeën en pijn heftiger worden. Nemen de weeën toe en kan ze bijna gaan persen, dan gaat de vrouw overdwars in de hangmat liggen, met de benen gebogen en lichtelijk gespreid. Ze zet haar voeten in de hangmat of op de schoot van de verloskundige om zich goed schrap te kunnen zetten. Haar partner of geboortecoach kan achter haar staan en haar onder de schouders vasthouden, om haar op te trekken tijdens het hoogtepunt van de wee. Tegelijkertijd kan de vrouw haar armen om de nek van haar partner of de geboortecoach slaan tijdens het persen.

Gebruik de hangmat op je eigen manier

Zoals met alle bevallingstechnieken, werkt de hangmat tijdens een bevalling het beste wanneer je die op je eigen manier gebruikt. Zo kun je er ook in de lengte of schuin in gaan liggen of je voeten op de grond neerzetten. En in plaats van iemand achter je te hebben staan als ondersteuning, kun je ook de zijkanten van de hangmat vastgrijpen om je zo schrap te zetten tijdens de weeën en het persen. Ook kun je tijdens het hurken op de grond de hangmat vastgrijpen die boven je hangt.

Baby in een hangmat

Een hangmat voor, tijdens en na de geboorte

Als hulpmiddel bij een bevalling kun je het beste een grote hangmat gebruiken, bij voorkeur een familiehangmat. Ook na de bevalling kun je van de hangmat gebruik blijven maken. Het is een heerlijk plekje om in te liggen met je kindje. Je baby zal zich geborgen voelen en de schommelende beweging zalig vinden. Om je kindje te laten slapen, zijn er speciale babyhangmatten. Groot voordeel van slapen in een hangmat is dat het nog gekromde ruggetje van je baby hierin optimaal wordt ondersteund en er geen gevaar bestaat voor de afvlakking van het hoofdje. En voor kindjes met reflux is het prettig dat ze niet helemaal plat liggen. Een hangmat is een heerlijk vertrouwde plek voor baby’s, vooral wanneer ze ook in een hangmat ter wereld zijn gekomen!