De gezondheidsvoordelen van je hangmat

In Zuid-Amerikaanse landen slaapt men al generaties lang in een hangmat. En dat doen ze niet voor niets. Een hangmat biedt de gebruiker bescherming tegen stof, vocht, dieren en ongedierte en voelt aangenaam koel in het warme klimaat. En wat voor ons het meest interessant is: een hangmat biedt het lichaam allerlei bijzondere gezondheidsvoordelen!

Gezondheidsvoordelen hangmat

Goede lighouding

Je hoeft maar één blik op een hangmat te werpen om te zien dat je in een (traditionele) hangmat totaal anders ligt dan in een bed. Eigenlijk kun je in een hangmat pas echt geheel ontspannen liggen. Door er op de juiste manier in te liggen - diagonaal! - ben je zeker van een goede lighouding. Er zijn nergens drukpunten en het lichaam wordt overal ondersteund. Je lichaam zal zich beter kunnen ontspannen en rugpijn wordt voorkomen.

Sneller in slaap

Ook is gebleken dat mensen in een hangmat sneller in slaap kunnen vallen. Zwitserse onderzoekers hebben vastgesteld dat het zacht schommelen van een hangmat de gebruiker helpt om eerder in slaap te vallen dan in een gewoon bed. Wiegen helpt dus niet alleen bij baby’s!

Therapeutisch

Om bovenstaande reden wordt de hangmat ook wel gebruikt als onderdeel van therapie voor ouderen, mensen met een handicap en kinderen. Het wiegende en schommelende effect van een hangmat helpt bij de aanpak van vestibulaire en bewegingsstoornissen. De zacht wiegende beweging van een hangmat wordt vaak geassocieerd met de tijd in de baarmoeder en heeft een kalmerend effect.   

Gezondheidsvoordelen hangmat

Kinderen

Kinderen die hyperactief, erg druk of overprikkeld zijn, kunnen vaak sneller tot rust komen in een hangmat. Hangmatten kunnen de gebruiker helpen overtollige energie kwijt te raken, verkrampte spieren weer los te maken en nieuwe manieren van lichaamscontrole aan te leren. Ook verbetert een hangmat de motorische vaardigheden, draagt het bij aan de ontwikkeling van het evenwicht en kan het liggen in een ontspanning houding helpen de ontvankelijkheid te vergroten.

Geboorte en borstvoeding

Tijdens bevallingen wordt soms van een hangmat gebruik gemaakt. Ook hierbij wordt de zacht wiegende beweging van de hangmat tijdens de bevalling als kalmerend ervaren. Bij borstvoeding kan hetzelfde gevoel worden opgewekt door een hangstoel. Een hangstoel geeft perfecte ondersteuning aan moeder en kind. Bovendien biedt het de nodige beschutting en privacy tijdens dit intieme moment.

Gezondheidsvoordelen hangmat

Natuurlijke houding voor baby’s

Baby’s ten slotte kunnen veel baat hebben bij het slapen in een hangmat. Er zijn speciale babyhangmatten te koop. Deze zijn zeer heilzaam voor het rugje van een baby dat van nature nog helemaal gebogen is. De hangmat ondersteunt de ronde rug van de pasgeborene, zonder het in een houding te forceren (zoals een wipstoeltje of maxi-cosi). De zachte opstaande randen geven de baby een gevoel van geborgenheid. De rustige schommelende beweging helpt het evenwichtsgevoel en coördinatie te ontwikkelen en heeft een bewezen positief effect op de gedragsontwikkeling in het algemeen. De natuurlijk gebogen lighouding helpt bovendien de maagwand te ontspannen en voorkomt overstrekken. Een babyhangmat is dus een echte aanrader als je baby last heeft van krampjes!