De hangmat aan boord

Het was de ideale oplossing om de ruimte aan boord zoveel mogelijk te benutten en een standaard onderdeel van elk zeevarend schip. Tegenwoordig is het vooral een heerlijk extraatje in de pleziervaart: een hangmat aan boord.

Geschiedenis van de hangmat aan boord

Het verhaal is misschien wel bekend: toen Christoffel Columbus eind 15e eeuw voet aan Caribische wal zette en kennis maakte met de inheemse Taíma, was de ‘hamacas’ één van de producten die hij mee terug nam naar Europa. Al snel werd de hangmat een vast onderdeel van elk schip. Omdat elke vierkante centimeter aan boord moest worden benut, was een hangmat die overdag werd afgehaald een ideale, ruimtebesparende slaapplek. Ook bood het een oplossing om beter te kunnen slapen. De nachten op volle zee zijn niet bepaald rustig te noemen, en al helemaal niet in de enorme, slingerende schepen van die tijd.  Soms ging het aan boord zo tekeer dat bemanningsleden uit hun kooi werden geslingerd. Hierdoor vielen er soms gewonden of zelfs doden. Doordat een hangmat met het schip mee beweegt, werden de nachten een stuk veiliger en rustiger.

hangmat aan boor Amerikaanse marine tijdens de Tweede Wereldoorlog

Hangmat aan boord anno nu

De tijden dat zeelui maanden op zee waren en waren overgeleverd aan de elementen, scheurbuik, ongedierte en elkaar is gelukkig voorbij. Het moderne leven op een containerschip of plezierjacht is niet te vergelijken met de langdurige en veeleisende zeereizen van vroeger. Tegenwoordig zijn de meeste schepen uitgerust met moderne slaapvertrekken en varen ze veel stabieler, zodat de hangmat niet langer als ruimtebesparende slaapplek hoeft te worden gebruikt. Toch wordt de hangmat nog vaak meegenomen aan boord. Want hoe modern de schepen ook zijn geworden, een hangmat blijft dé oplossing tegen zeeziekte.

Hangmat aan boord

Reishangmat op de pleziervaart

Aan boord van de pleziervaart wordt de hangmat vooral gebruikt om het zit- en ligcomfort aan boord aan boord te vergroten. Een lichtgewicht reishangmat is heel compact en kan op zelfs de kleinste boot worden meegenomen. Dankzij de UV-bestendige en scheurvaste parachutestof kan een reishangmat bovendien goed tegen een beetje wind, zon en (zee)water. Het ingebouwde ophangsysteem maakt ophangen een eitje.En aan boord zijn daar genoeg plekken voor te vinden. Zo kun je de hangmat ophangen tussen de mast, giek, spinnakerboom en/of voorstagvoorstag. Of gebruik de radarantenne om daar de hangmat hoog en droog tussen te hangen. Om zo te liggen, omringd door niets dan het blauwe water en de wijde hemel, geeft een geweldig gevoel van vrijheid!

 Hangmat aan boord aan de radarmast

Multifunctioneel aan boord

De reishangmat kan aan boord nog meer doelen dienen dan alleen een relaxplek. Je kunt hem bijvoorbeeld ook perfect te gebruiken als zonnescherm of zitkleed; niet alleen op de boot zelf, maar ook als je afmeert op een eilandje of stukje strand. Je kunt dit sterke textiel zelfs gebruiken als geïmproviseerd zeil of sleepanker voor een kleiner bootje of surfplank. Met zijn minimale gewicht en de weinige ruimte die het inneemt, is de reishangmat een ideaal onderdeel van elke bootuitrusting - net als in vroegere tijden!