De hangmat: typisch Amerikaans

De Verenigde Staten: het zelfbenoemde land van de vrijheid… Misschien dat er daarom in zoveel Amerikaanse tuinen een hangmat hangt? De hangmat en de VS hebben in elk geval een ijzersterke band die eeuwen terug gaat. De Amerikanen hebben zelfs hun eigen versie van de hangmat gemaakt. En tegenwoordig is de lichtgewicht reishangmat populairder dan ooit; om mee te nemen op een avontuurlijke kampeertrip of met een vriendengroep in het lokale park mee te gaan hangen.

De Noord-Amerikaanse hangmat

Het lijdt geen twijfel dat de traditionele hangmat al door de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent werd gebruikt. De immigranten uit Europa ontwikkelden vervolgens hun eigen versie. Doordat zij aan boord van hun schepen weinig ruimte hadden, konden ze niet diagonaal in de hangmat slapen. En recht liggen in een hangmat is niet bepaald lekker. Daarom brachten ze een spreidstok aan en vouwden zo het doek open. Op die manier konden ze niet alleen goed liggen, maar ook nog eens om zich heen kijken en tijdens de lange uren aan boord sociaal met elkaar omgaan. De hangmat met spreidstokken is dus een Amerikaanse uitvinding en nog steeds heel populair - ook bij ons!

De hangmat in Amerika

Dieren in Amerikaanse hangmatten 

Een bruine beer die luiert in een hangmat bij iemand in de achtertuin: waar anders dan in Amerika? Waarschijnlijk zorgt de combinatie van een hoge concentratie hangmatten in de gigantische Amerikaanse achtertuinen en de bebouwing in de nabijheid van natuurparken tot deze bijzondere confrontaties. Op het internet zijn allerlei filmpjes, nieuwsberichten en foto’s te vinden van beren die een hangmat gebruiken om in te spelen of te chillen. De bekendste is misschien wel Famous Amis, de zwarte beer die in 2006 in een hangmat werd gefilmd. Een ander populair filmpje is die van de twee berenwelpjes die in september 2013 werden gespot terwijl ze in in de hangmat aan het spelen waren. En in mei 2014 schrikte een zwarte beer een woonwijk in Florida op, tot hij besloot een tukje te doen in een hangmat en vervolgens verkwikt zijn weg vervolgde. Maar niet elk dier is blij met een hangmat. Begin 2016 werd in Belmont (Massachussets) een paniekerig hert gefilmd die met zijn gewei vastzat in het net van een hangmat. De dierenbescherming heeft hem losgeknipt. Omdat dit niet de eerste keer voor hen was, plaatste ze op social media een oproep om hangmatten weg te halen wanneer ze niet worden gebruikt.

Beer in hangmat

De Amerikaanse natuur in met de hangmat

Gelukkig leven in Amerika de meeste dieren ongestoord in de vrije natuur. Want daar is op dit continent geen gebrek aan: de Verenigde Staten telt maar liefst 57 National Parks. In veel van deze parken kun je kamperen. Maar ook daarbuiten zijn er talloze prachtige plaatsen om met je backpack heen te gaan en midden in de natuur te overnachten. In Amerika wordt dit dan ook veel gedaan. Opvallend is dat de hangmat hierbij steeds vaker de tent vervangt. Waarschijnlijk vanwege het feit dat een hangmat veel makkelijker is  mee te nemen en op te hangen. Voor veel mensen ligt een hangmat ook lekkerder dan een matje op de (hobbelige, koude, natte) grond. Bovendien komen er in Amerika allerlei griezelige kruipbeesten en giftige planten voor, waar je hoog boven de grond geen last van hebt. Ten slotte, en bovenal, is er weinig dat het gevoel van vrijheid evenaart dan slapen in een hangmat in de vrije natuur. Zo voelt Amerika echt als ‘the land of the free!’

Reishangmat in cypresboom in Florida VS