Een hangmat voor je dutje op kantoor

Is er bij jou op kantoor of op school al een ruimte die speciaal is ingericht om een dutje te doen? Of kun je ergens rustig zitten, misschien wel liggen, om eventjes de ogen te sluiten en jezelf weer op te laden voor de rest van de werkdag? Als dat niet zo is, dan is de nieuwste innovatie op hangmat gebied misschien iets voor jou. De ‘Schnapp’ kun je heel eenvoudig onder je bureau of een tafel bij je studie-/werkplek hangen om daar eens ongestoord een uiltje te knappen!

School-nap in de Schnapp hangmat

Deze sneaky slaapplek is het idee van Aqil Raharjo, tweedejaars student aan Toronto’s OCAD University. De jonge grafisch ontwerper bedacht de Schnapp - voor een ‘nap in a snap’ - naar aanleiding van al zijn vermoeide mede-studenten. Zij moeten geregeld nachten lang doorhalen om hun project of paper af te krijgen, zonder een fatsoenlijke manier om even uit te rusten. In plaats daarvan zag de negentienjarige Raharjo veel van zijn mede-studenten zittend een powernap doen. Niet ideaal voor je spieren of de algemene gezondheid, vond hij. Waarop Raharjo zijn brainwave kreeg en de Schnapp hangmat bedacht, wat overigens een samentrekking is van… school-nap!

 dutje op kantoor in de Schnapp hangmat

Productie van de nap hangmat

Inmiddels zijn de eerste Schnapps door zijn mede-studenten getest en in orde bevonden. Nu is de jonge ontwerper druk bezig om de productie van zijn innovatieve hangmat op poten te zetten. De hangmat zal geleverd worden in een pakket met tafelbladbeschermers en speciale klemmen om de hangmat onder tafel te kunnen bevestigen. En als we af kunnen gaan op de aandacht die Aqil Raharjo razendsnel op internet heeft weten te genereren, zal het ons niet verbazen dat de Schnapp binnen no-time echt te koop is!

Een powernap op de werkvloer

Tot die tijd is het nog even improviseren als je op kantoor of de universiteit weer eens flink moet doorhalen en de vermoeidheid genadeloos toeslaat. In Nederland wordt een dutje in de baas zijn tijd nog voornamelijk geassocieerd met luiheid en is een powernap op de werkvloer nog lang niet geaccepteerd, in tegenstelling tot veel bedrijven in Amerika, Japan of China. Daar beseffen ze maar al te goed dat je dankzij een powernap een tien- tot twaalfurige werkdag prima aankan en bieden ze hun werknemers daar zelfs de nodige faciliteiten voor. Zo heeft vervoersbemiddelaar Uber in zijn hoofdkwartier te San Francisco speciaal ingerichte ‘nap rooms’. Ben & Jerry’s was hierin zijn tijd vooruit; al sinds tien jaar horen dutkamertjes tot het officiële bedrijfsbeleid van deze idealistische ijsgigant.

 dutje hangmat kantoor HubSpot

Powernap in de hangmat

Ook Marketing-software ontwikkelaar HubSpot heeft een ‘nap room’ voor zijn ongeveer 750 werknemers. Bijzonder aan deze kamer is de hangmat die uitnodigend boven een zacht tapijt hangt, in een decor van een tropisch eiland. Chief Marketing Officer Mike Volpe is vader van twee jonge kinderen en weet zelf hoe vermoeiend het is om een dergelijk privé-bestaan te combineren met een veeleisende baan. Daarom duikt hij zelf geregeld in de hangmat, vooral wanneer er een presentatie of veel interviews in zijn agenda staan. Twintig tot dertig minuten in de hangmat en hij kan er weer fris tegenaan.

Ons advies aan iedere werkgever die meer wil halen uit zijn werknemers is dan ook: laat ze lekker even slapen! Een aparte ruimte inrichten met een hangmat en die omtoveren tot een ‘nap room’ is zo gedaan. En voor alle werknemers die hun oplaadmomentje voorlopig toch sneaky moeten doen… houd de Schnapp vooral in de gaten!