Een hangmatmythe ontrafeld

De media hebben een vreemde beeldvorming rondom hangmatten gecreëerd. Let maar eens op: wanneer een hangmat wordt gebruikt voor een poster, reclame, film of tv-serie, dan zie je negen van de tien keer een witte, geknoopte hangmat - bij voorkeur één met spreidstokken - tussen twee palmbomen hangen. De kans is groot dat dit idyllische plaatje ook bij jou een gevoel van vrijheid, vakantie en ontspanning oproept. Maar wat als we je nu vertellen dat deze geknoopte hangmat bij uitstek de minst comfortabele en slechtst denkbare hangmat ooit is?

Hangmatmythe van de geknoopte hangmat

Het rollade effect

Het droombeeld: het is een tropisch warme dag. De geknoopte hangmat hangt zacht te wiegen in de schaduw. Je klimt erin, gaat lekker liggen en geniet van een verkoelende bries op je blote huid. Geheel ontspannen vallen je ogen dicht en houd je een verkwikkende siësta. Wake up call! Zodra je in deze hangmat gaat liggen, zal de zwaartekracht zijn werk doen en verander je in afzienbare tijd in een soort menselijke rollade. De touwen striemen in je blote huid en wanneer je de hangmat weer verlaat, ben je voorzien van een paar fraaie semi-permanente touwafdrukken in je huid. Slechts in volledige kledij zul je geen hinder van de striemende touwen ondervinden. Maar wanneer gebruik je nu vooral een hangmat? Juist als de temperaturen omhoog gaan en de kleren uit!

De touwen van de geknoopte hangmat striemen in de blote huid

Ongezonde gaten

Behalve het rollade-effect, zorgt deze slappe geknoopte hangmat ook lang niet voor de juiste ondersteuning van het lichaam. De gezondheidsvoordelen die de traditionele hangmat wel biedt, ontbeert dit exemplaar geheel. Bovendien kun je in je slaap zelfs met een arm of been door een gat zakken en klem komen te zitten tussen de gaten. Het iconische beeld dat de (Amerikaanse) media geven van een dergelijke geknoopte hangmat is slechts een hersenspinsel. Voor decoratiedoeleinden is deze hangmat wellicht een prima keuze, maar er comfortabel in liggen - laat staan slapen - zal met deze hangmat echt niet lukken!

De geknoopte hangmat kan slechts ter decoratie dienen

Een goede hangmat

Een goede hangmat biedt het gehele lichaam voldoende ondersteuning en zal nooit in de huid snijden, lichaamsdelen afknellen, de bloedtoevoer stremmen of striemen achterlaten. Het materiaal waar de hangmat van is gemaakt is glad, sterk, zacht en dichtgeweven. Een traditionele hangmat zonder spreidstokken of een meer Amerikaanse hangmat met spreidstokken is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zoek je een goede, gezonde hangmat maar houd je wel van die iconische look van de geknoopte hangmat, dan raden wij de hangmat 'Louisiana' aan. Deze hangmat heeft een geweven motief, maar biedt wel alle ondersteuning en zelfs extra comfort dankzij de speciale vulling. Bovendien is deze hangmat van HamacTex gemaakt; een weerbestendige stof die zelfs na maanden van blootstelling aan daglicht mooi, zacht en soepel blijft en na een regenbuitje snel weer droog is. Een perfecte hangmat voor een mooi plaatje met optimaal ligcomfort!

Louisiana hangmat