Bijzonder: de hangmat als hulpmiddel bij therapie

Liggen in een hangmat is puur genieten. Maar een hangmat is ook een uniek product dat het evenwicht stimuleert en een rustgevende werking heeft. Daarom wordt een hangmat bij verschillende vormen van therapie ingezet. Vooral voor kinderen is de hangmat een probaat middel om bijvoorbeeld goed te leren bewegen en prikkels te reguleren.

hangmat als hulpmiddel bij ergotherapie

Hangmat bij kinderergotherapie

Kinderen kunnen problemen hebben met het uitvoeren van alledaagse handelingen, zoals spel, zelfredzaamheid en schoolse vaardigheden. Als dat voor veel moeilijkheden zorgt, kan ergotherapie helpen. Doel van ergotherapie is om kinderen weer zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren, thuis en op school. Dat gaat spelenderwijs met veel spel en beweging. Zo is een hangmat, hangstoel of kraaiennest tijdens de ergotherapie een geliefd hulpmiddel. Het kind moet op de bewegingen van de hangmat reageren, waardoor lichaamscoördinatie, houding en evenwichtsgevoel worden gestimuleerd. En voor kinderen is het natuurlijk leuk speelmateriaal!

Hangmat bij sensorische integratietherapie

Sensorische integratietherapie is bedoeld voor kinderen die problemen hebben met de verwerking van prikkels. Dat kan zich op twee manieren manifesteren. Er kan sprake zijn van overregistratie. Door een teveel aan prikkels ontstaan er vaak heftige reacties met gedrag als vechten, vluchten of verstijven tot gevolg. Maar een kind kan prikkels ook niet of onderregistreren. Er komt dan geen reactie of het kind gaat zelf op zoek naar extra prikkels, door bijvoorbeeld te wiebelen of dingen hard te doen. Sensorische integratietherapie gaat o.a. aan de slag met spel- en bewegingsmateriaal om de motoriek, het lichaamsbesef of het gedrag te verbeteren. Een hangmat is hierbij een goed hulpmiddel. Een hangmat geeft een andere bewegingservaring dan het zelf bewegen. Het kind wordt door hangmat bewogen en moet daarop reageren. Hierdoor gaat het kind doelgerichter bewegen. Reageert hij bijvoorbeeld niet goed op de schommelbeweging, dan dreigt hij er uit te vallen. Het kind ervaart direct het gevolg van zijn bewegingen en zal die over het algemeen direct bijsturen.

Hangmat bij overstrekken baby

Een baby die zich overstrekt spant onwillekeurig de rugspieren aan en drukt het hoofdje achterover. Het lijfje is voortdurend strak en gespannen, wat een naar gevoel geeft. Daardoor huilt een baby die zich overstrekt vaak ook meer dan normaal. Een babyhangmat opgehangen in het ledikant, in de box of aan een speciale standaard kan overstrekken bij baby’s voorkomen. De hangmat heeft als voordeel dat de baby in een flexibele houding ligt. Het rugje wordt in zijn natuurlijke kromming ondersteund. Door deze houding en het zachtjes heen en weer wiegen krijgt de baby een gevoel dat lijkt op hoe het in de baarmoeder was. Door dat rustgevende gevoel en de natuurlijke lighouding kan een baby zich geheel ontspannen en wordt overstrekken voorkomen.