Hangmat voor dummies

We kennen ze allemaal, die grappige filmpjes van mensen die in een hangmat stappen om er vervolgens net zo hard weer uit te vallen. Een hangmat is het ultieme relaxproduct, maar je moet wel even weten hoe je hem moet gebruiken!

Ophangen

Gebruik altijd een stevig ophangpunt. Het ophangpunt moet meer dan alleen je gewicht kunnen dragen, omdat je ook in de hangmat zult bewegen. Hang je hangmat ook hoog genoeg; op minimaal 180 cm. Als je er dan in gaat liggen, zal het laagste punt 30-50 cm boven de grond hangen. Hangt je hangmat te laag dan zul je met een smak met je billen op de grond belanden...niet relaxt! Een hangmat met spreidstokken zakt trouwens minder ver; deze kun je op 120-140 cm hoogte hangen.

Boom of muur?

Een hangmat tussen twee bomen: dat is het plaatje dat we allemaal kennen. Voordeel hiervan is dat je meteen schaduw hebt. Zorg er wel voor dat het touw boven een tak of iets dergelijks hangt; anders schuift die naar beneden en lig je alsnog op de grond...

Soms is het lastig twee bomen op een goede afstand van elkaar te vinden. Daar is een eenvoudige oplossing voor. De Madera is een driehoek die je makkelijk in de grond verankert met een stevige roestvrij stalen pin. Zo maak je zelf een extra boom!

Muren vormen een ideale ondergrond; ze zijn stevig en bewegen niet mee als je gaat schommelen. Met speciaal bevestigingsmateriaal hang je de hangmat veilig op aan een muur, zelfs aan een houten wand.

Instappen

Oké, de hangmat hangt stevig en op de juiste hoogte. Nu nog proberen om er op een waardige manier in te stappen… Dat doe je zo: Ga voor het midden van de hangmat staan met je rug naar de hangmat toe. Pak met één hand de achterkant en de andere hand de voorkant van de hangmat vast. Til de achterste rand op en ga in het midden zitten. Trek vervolgens de voorste rand omhoog, zet je voeten in de hangmat en positioneer je lichaam diagonaal in de hangmat.

Liggen

Diagonaal? Ja! Want hoewel we gewend zijn om recht te liggen, hoor je in een hangmat (zonder spreidstokken) diagonaal of zelfs overdwars te liggen. Lig je recht, dan zul je in de stof verdwijnen. Schuin in je hangmat lig je het lekkerst en op deze manier wordt je lichaam optimaal ondersteund. Omdat een hangmat geen drukpunten heeft, vormt het zich geheel naar je lichaam en zul je liggen als een koning.

Uitstappen

Helaas zul je op een gegeven moment toch weer uit die heerlijke hangmat moeten. Maak niet de fout om eerst met je bovenlichaam naar buiten te reiken terwijl je de hangmat vasthoudt; dat wordt tuimelen. Nee, zorg dat je in het midden ligt, pak met elke hand één rand van de hangmat en gooi je benen zelfverzekerd over de rand. Voilá!


Hoe het niet moet…
Soms is het beter om te laten zien hoe je iets juist níet moet doen! Kijk daarom dit hilarische filmpje en je snapt wat wij bedoelen…!