Het Chronarium: in de hangmat voor de wetenschap

Slapen: het blijft een groot mysterie. Hoe vallen we in slaap en wat is het nut van onze dromen? Waarom slaapt de één wel goed en de ander niet? Welke invloed heeft onze omgeving op onze behoefte aan slaap? Eén ding is zeker: slaap hebben we allemaal nodig, maar we doen het meestal niet genoeg. Dat is ook het uitgangspunt van het Chronorium; een kunstinstallatie annex slaap-lab dat in oktober het Science Festival in Manchester aandoet. 

Tegengif voor onze 24-uurs maatschappij

Het Chronorium is een installatie van Rachel Wingfield en Mathias Gmachl van Loop.pH. In een witte koepel van gedrapeerde stof creëerden zijn een ‘sleep-lab’. Bezoekers van een druk winkelcentrum krijgen de kans dit eilandje van rust binnen te gaan en plaats te nemen in één van de hangmatten.  Het Chronorium is een kunstzinnige ‘escape’ uit onze huidige 24/7 maatschappij. Met de stralingswerende gordijnen - uiteraard mogen telefoons niet mee naar binnen -vormt deze witte ruimte met niks dan een hangmat tot je beschikking het tegengif voor een globale wereld die nooit slaapt, volgepakt zit met technologie en overstroomt met informatie.

Hangmatten in het Chronarium

Wegzeilen in een hangmat

Bezoekers die voorbij de sluike witte gordijnen van het Chronorium treden, komen terecht in een slaapverwekkende audio-visuele ervaring van 30 minuten. Bij binnenkomst vertelt een kalme stem je op hypnotiserende toon om rustig te gaan liggen in één van de hangmatten. Het kleurenspectrum in de witte koepel wordt langzaam teruggebracht naar zwart (een moment dat je zelf  hoogstwaarschijnlijk niet bewust meekrijgt) en er klinkt rustgevende pink noise. Terwijl je onherroepelijk in een harmonieuze slaap zeilt, scannen de onderzoekers buiten de koepel je hersenactiviteit. Na een slaapcyclus van 15 minuten - de ideale tijd voor een powernap - wordt het kleurenspectrum weer omhoog geschroefd en wordt je op natuurlijke wijze wakker met het gevoel dat je batterij weer helemaal is opgeladen.

In het Chronarium val je in een hangmat in slaap 

Reset je circadiaan ritme

En dat verkwikte gevoel ervaren we veel te weinig, vinden de makers van het Chronorium. Boosdoener is onze 24-uurseconomie en de invloed die het heeft op een mysterieus biologisch proces: het circadiaan ritme. Alle mensen en dieren op aarde beschikken over dit primitieve mechanisme dat met een cyclus van ongeveer één dag de basis vormt van ons slaap-waak ritme. Omgevingsfactoren zoals zonlicht en getijden, maar ook sociale omgeving, kunnen de invloed van het circadiaan ritme afzwakken, waardoor die omgevingsfactoren de overhand krijgen op ons gedrag. Het is een eeuwenoud en mysterieus gebeuren dat ongetwijfeld te lijden heeft onder onze 24-uurs maatschappij. Met hun Chronarium proberen de bedenkers de innerlijke circadiane ritmes van hun bezoekers resetten, wat uiteindelijk zal moeten resulteren in een betere, meer harmonieuze slaap. Ben je zelf benieuwd naar wat er precies in je brein gebeurt tijdens deze gestimuleerde slaap, dan kun je een headset opzetten dat met de computers buiten de koepel is verbonden. Wellicht kom je dan iets dichter bij het doorgronden van het fascinerende mysterie dat slaap heet!

Ervaar het verkwikkende experiment zelf tijdens de Manchester Science Week van 20 tot 30 oktober.

 

Het Chronarium