Je bed inruilen voor een hangmat

Vooralsnog gebruiken wij een hangmat vooral om in te chillen en een dutje te doen zodra de gelegenheid zich voordoet. Maar hele nachten slapen in een hangmat, dat voelt vooral als  een ver van ons bed show. Toch is het de moeite van het proberen waard, zeker als je ‘s ochtends met rug- en nekklachten wakker wordt, moeite hebt met inslapen of met doorslapen. Die problemen zijn met een hangmat allemaal verleden tijd!

Slapen in een bed

Wij in Europa zijn opgegroeid met het idee dat een bed met matras de beste en meest beschaafde manier voor een goede nachtrust. Maar alle peperdure matrassen en high-tech bedden ten spijt, niet iedereen valt hierin als een roosje in slaap. En sommige mensen worden toch iedere ochtend wakker met een vervelende, zeurende pijn in de (onder)rug. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden dan slapen in een bed. Slapen in een traditionele hangmat (zonder spreidstokken) biedt een totaal andere manier van ontspanning. Omdat een hangmat hangt, maakt de hangmat gebruik van de zwaartekracht om het lichaamsgewicht te ondersteunen in plaats van de zwaartekracht te proberen trotseren, zoals een matras. Deze super flexibele manier van ondersteuning geeft bovendien verlichting aan drukpunten als heupen, ribben en schouders. Je gewicht wordt evenredig verdeeld, terwijl de stof zich op natuurlijke wijze naar je lichaam vormt. Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat je door het wiegen van de hangmat sneller in slaap valt en dieper slaapt.

Slapen in een hangmat

In een traditionele hangmat slapen

Heb je dus last van slapeloosheid of word je wakker met nek- en rugklachten, dan kan het geen kwaad om de hangmat een kans te geven. Het beste is om daar een paar nachten voor uit te trekken, omdat je eerst zal moeten wennen aan deze nieuwe slaapervaring. Laat de hangmat rustig schommelen en zorg ervoor dat je er diagonaal in ligt. Schuif net zolang totdat je jezelf vrijwel gewichtloos voelt. Op die manier wordt je lichaam optimaal ondersteund. Ontspan, of lees wat, terwijl je jezelf rustig in slaap laat wiegen. Tijdens de eerste nacht kom je misschien nog wat verbeterpuntjes tegen - je hebt het te warm of te koud, je kussen ligt niet fijn - en je zult wel moeten wennen aan deze totaal nieuwe ervaring, maar je zult snel je hangmat bed helemaal naar wens hebben. Op dat moment zul je ongetwijfeld de hele nacht als een blok doorslapen en heerlijk verkwikt en pijnvrij wakker worden. Slapen in een hangmat is echt de moeite van het proberen waard!

Hangmat om in te slapen in plaats van in een bed

Tips om je hangmat als bed gebruiken

 • Gebruik een traditionele hangmat zonder spreidstokken: deze is ervoor gemaakt om optimaal je lichaam te ondersteunen.

 • Ga altijd diagonaal in de hangmat liggen.

 • Maak je hangmat op met een kussen en een dekbed, plaid, fleecedeken of laken naar keuze.

 • Leg ook een deken in de hangmat waarop je kunt liggen, dit houdt je lekker warm.

 • Is het erg koud in je slaapkamer, hang dan ook een deken onder je hangmat: dit geeft meer isolatie.

Slapen in een hangmat

Voordelen van een hangmat als bed

 • Je hebt ineens veel meer ruimte in je slaapkamer.

 • Je kunt hem overal mee naartoe nemen en dus altijd en overal als een roosje slapen.

 • Omdat je minder ruimte hebt om te woelen, slaap je veel rustiger.

 • Een hangmat is veel goedkoper dan een bed met matras.

 • Je rug- en nekpijn zijn verleden tijd.

 • Je wordt niet met een stijf lichaam wakker.

 • Je valt makkelijker in slaap.

 • Je slaapt dieper.

 • In een hangmat kun je heerlijk lezen.

 • Als je langdurig moet rusten, dan lig je veel comfortabeler in een hangmat zonder de gebruikelijke pijntjes en ergernissen door het continu liggen.

In een hangmat kun je heerlijk rusten, liggen en lezen