Lekker liggen in een traditionele hangmat

Met een traditionele hangmat bedoelen wij de hangmat zonder spreidstok maar met samengetrokken ophangkoorden, waarin de gebruiker diagonaal ligt. Dat kan een Braziliaanse hangmat zijn, een Mexicaanse hangmat of reishangmat. In elk geval de hangmat zoals de oorspronkelijke bewoners van het huidige Latijns-Amerika hem eeuwen geleden hebben bedacht!

Let op de ligkuil van de traditionele hangmat

Een traditionele hangmat is in feite niets anders dan een dicht geweven lap stof of een sterk geweven net dat aan de uiteinden door koorden wordt samengetrokken en met een diepe, lage boog kan worden opgehangen. De ophangkoorden vormen vanaf het ophangpunt een hoek van 30 tot 50 graden - afhankelijk van de lengte van de hangmat. Deze ophanging zorgt voor een diepe ligkuil met een laag zwaartepunt zodat de gebruiker stabiel kan liggen. De grootte van de ligkuil hangt af van de afmetingen van de hangmat. Bij een lange hangmat is de buidel groter en dat zorgt voor een betere diagonale lighouding en meer ligcomfort.

traditionele hangmat te strak opgehangen

Hang een traditionele hangmat niet te horizontaal

Als je een traditionele hangmat te horizontaal ophangt, dus zonder diepe ligkuil, trek je de stof te strak aan en creëer je een ‘kano-effect’. In een te strak aangetrokken traditionele hangmat is het vrijwel onmogelijk om diagonaal, en dus comfortabel te liggen. De overtollige stof zal in je gezicht komen en omdat de hangmat je schouders naar binnen drukken, zul je geheid last van je schouders krijgen! Bovendien komt er teveel gewicht op de bevestigingspunten en is de hangmat wiebelig omdat het zwaartepunt te hoog ligt. Zorg er dus voor de de ligkuil diep genoeg is om goed te kunnen liggen zonder ongemakken.

Let op de lengte van de traditionele hangmat

Er zijn verschillende maten hangmatten op de markt. Met een lange hangmat die voldoende mogelijkheid geeft om een diepe ligkuil te creëren, zit je eigenlijk altijd goed. De breedte is van ondergeschikt belang. Als een traditionele hangmat wel erg breed is, maar niet zo lang, is die extra stof in de breedte eigenlijk nutteloos. Bij de aanschaf van de traditionele hangmat is het dus vooral de lengte die telt! Let daarbij ook op je eigen lichaamslengte. Ben je klein van stuk, dan voelt een compacte hangmat natuurlijk wel zo fijn. In dat geval kun je de ophanghoek altijd aanpassen; 20 graden in plaats van 30 tot 50 graden, zolang de ligkuil maar diep genoeg is. Zo lig je gegarandeerd heerlijk in een traditionele hangmat!