Met je hangmat aan de gevel

Blijkbaar heeft de hangmat een enorme invloed op de creativiteit van ontwerpers. Wij berichtten eerder al over het Flederhaus, een vijf etages hoog gebouw met open gevels die is voorzien van hangmatten, bedoeld als relaxte ontmoetingsplek met spectaculair uitzicht in de openbare ruimte. In 2009 zag een ander bijzonder project het levenslicht. De Hammokkum, oftewel de ‘Hammock from Mokkum’, is de avontuurlijke oplossing voor iedere stadsbewoner die niet over een eigen buitenruimte beschikt.

Hangmat aan de gevel

Want woon je in de stad Amsterdam (of in het centrum van elke andere grote stad), dan is de kans groot dat je het zonder balkon moet stellen. De ontwerpers van G10 design hebben daar wat op gevonden. De Hammokum is een hangmat die met een speciale stellage aan de gevel hangt. Je hebt er, in tegenstelling tot het laten aanbrengen van een balkon, geen vergunning voor nodig, hij is eenvoudig te bevestigen en de hangmat kun je na gebruik zo weer naar binnen halen. Volgens de makers ben je met deze veilige bevestiging, plus het gebruik van de speciale bevestigingsgordel, al hangend onder je raam echt honderd procent veilig. Het is waarschijnlijk ook veiliger dan in de vensterbank zitten, iets wat ook veel mensen in de zomer doen. De makers adviseren wel om je in de hangmat te onthouden van een alcoholische versnapering of een jointje. Wat dan wel weer jammer is.

Hammokum hangmat aan de gevel 

Als een bergbeklimmer

De Hammokkum doet denken aan de hangmatten die bergbeklimmers tijdens hun klim naar de top aan een steile bergwand hangen. Als je dan ziet hoe deze waaghalzen erbij hangen, lijkt deze gevel hangmat ineens een gespreid bedje. De constructie van de Amsterdamse hangmat is inderdaad op het gebruik van hangmatten in het bergbeklimmen geïnspireerd, verklaarden de makers in een interview. Ook de veiligheidsgordel die je bevestigt alvorens je vanuit je vensterbankje je hangmat in klautert, lijkt op de zekerheidsgordel van een klimmer, compleet met klimtouw dat meer dan 1.000 kilo aankan. Dat zorgt gegarandeerd voor je veiligheid, maar echt relaxt voelt het niet..!

Hammokum ophangen hangmat

Nog geen Hammokum gespot

Ondanks de hartgrondige verzekering van de makers dat de Hammokum volkomen veilig is en de vele internationale aandacht die dit unieke concept heeft getrokken, zijn de eerste hangmatten tot op heden nog aan geen enkele gevel verschenen. Misschien dat stadsbewoners zonder balkon toch liever hun hangmat meenemen naar het park en daar een relaxt plekje opzoeken, dan dat ze met veiligheidsgordel en al in het volle zicht (en in de volle zon) aan de gevel van hun woning gaan hangen. Wij kunnen daar volledig inkomen in elk geval. Wij denken dat de Hammokum nooit de stap van concept naar gebruiksvoorwerp zal maken. Ons advies: laat je hangmat lekker binnen en hang hem voor het open raam, of zet de hangmatstandaard vlak voor het venster, en geniet van de zon en zwoele zomerbries. Lekker veilig en je kunt zoveel alcoholische drankjes en pretsigaretten nuttigen als je wilt!