Onbezorgd genieten van je eerlijke hangmat

Chillen in je hangmat en ondertussen een bijdrage leveren aan een betere wereld? Dat kan! Want met een fair trade hangmat weet je zeker dat die onder eerlijke omstandigheden in een derde wereldland is geproduceerd.

Alles fair trade

Ons gehele assortiment is fair trade. Dit houdt in dat welke hangmat of hangstoel je ook kiest, die altijd onder goede, veilige arbeidsomstandigheden en tegen een eerlijk loon is vervaardigd. Het welzijn van mens en milieu wordt tijdens het productieproces scherp in de gaten gehouden. Ook onze gerelateerde producten zijn eerlijk geproduceerd. Het hout voor onze hangmat standaarden is bijvoorbeeld voorzien van het 100% FSC keurmerk.

Uit Brazilië

Fair trade houdt ook in dat de producten afkomstig zijn uit derde wereldlanden. Zo lever je als afnemer een bijdrage aan de ontwikkeling van duurzame export en dus de economie van dat land. In ons geval worden de meeste hangmatten en hangstoelen in Brazilië geproduceerd. Dankzij de hangmatproductie van onze Premium Partner Amazonas - de grootste hangmat leverancier van Europa -zijn in Ceara, een regio in het extreem arme noordoosten van Brazilië, nu 100 mensen verzekerd van een vast inkomen.

Nieuwe impuls

De Amazonas fabriek in Ceara heeft gezorgd voor een nieuwe impuls aan de hangmatproductie in Brazilië. Want hoewel de hangmat in Zuid-Amerikaanse landen als Brazilië al eeuwenlang dienst doet als bed, werd dit traditionele slaapverblijf de laatste jaren steeds meer verdrongen door goedkope schuimmatrassen uit Azië. Veel fabrieken moesten de deuren sluiten. Eén van die leegstaande fabrieken werd in 1996 gekocht door Amazonas. Met succes, want in 2002 werd het al tijd voor een nieuw, modern fabrieksgebouw.

Traditioneel handgemaakt

In dit moderne fabrieksgebouw wordt nog altijd op traditionele wijze gewerkt. Dat betekent dat al de hangmatten en hangstoelen handgemaakt zijn met behulp van een weefgetouw. Er is absoluut geen sprake van massaproductie; één hangmat is door handen gegaan van wel een dozijn verschillende mensen!

Vakwerk
Eenvoudig is het productieproces niet. Vooral het opzetten van het weefgetouw moet door een hoog gewaardeerde vakman worden gedaan. Deze weefmeester moet meer dan 6000 weeftouwen precies met de hand knopen. Dat is wel een dag werk. Als de rol stof is geweven - meestal duurt dat één tot twee weken - worden de touwen en eventuele decoratie handmatig bevestigd en versterkt. Ondertussen worden ook de tassen waarin de hangmatten worden verpakt geproduceerd, zodat de voltooide hangmat meteen de wijde wereld in kan worden verzonden!

Milieuvriendelijk

Om ervoor te zorgen dat de prachtige natuur in de regio niet onnodig wordt belast door de productie van hangmatten, houdt Amazonas strenge controles op het gebruik van zware en vervuilende chemicaliën. Ook wordt het gekleurde garen van gerecycled materiaal gemaakt. Alles om jou onbezorgd te laten genieten van je hangmat!