slapen in een hangmat is gezond

Dat niet alleen baby’s ervan houden om in slaap te worden gewiegd blijkt uit een onderzoek van een Zwitsers onderzoeksteam. Uit dit onderzoek komt naar voren, dat het zacht heen en weer wiegen in een hangmat, ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt en ook nog eens veel vaster slaapt.

slapen in een hangmat is gezond

Het Zwitserse onderzoeksteam monitoorde 12 mannelijke proefpersonen tijdens een 45 minuten durende powernap. Eerst deden ze dit in een stilstaand bed zoals we die allemaal kennen. En vervolgens in een bed die zacht heen en weer wiegde als een hangmat.

Het eerste resultaat was dat de proefpersonen gemiideld 1 minuut eerder in slaap vielen op het wiegende bed.

Daarnaast waren ze 3 minuten eerder in de diepe (N2) slaap op het wiegende bed, dan op het vaste bed.

Wat de onderzoekers erg verraste, was dat de proefpersonen 5 minuten langer in de diepe (N2) slaap bleven en de overgang van het “in slaap vallen” naar “vast slapen” ook sneller ging.

Dit korte onderzoek nodigt de onderzoekers uit om meer onderzoek te doen naar wiegend slapen. Omdat deze uitkomst zo een positief effect had op het slapen, willen de onderzoekers testen of het slapen op een wiegend bed uitkomst kan bieden aan personen die kampen met een slaapstoornis.

Uit het onderzoek bleek namelijk ook nog eens dat de hersenactiviteit toenam op het wiegende bed. De Sleeping Spindles namen toe! Deze zorgen ervoor dat de hersenen als het ware ge-reset worden. Sleeping Spindles komen voor tijdens het tweede gedeelte van de slaap. Tijdens het monitoren bleek dat deze tijdens het wiegen, vaker geactiveerd worden.

Het effect van wiegen in de slaap kan wellicht een grote rol gaan spelen in het revalideren bij verschillende vormen van hersenletsel.

Dat de hangmat het meest relaxte product ter wereld is was ons wel bekend. Maar de uitkomst van dit onderzoek toont aan: Slapen in een hangmat is gezond!