Veelvoorkomende hangmat vergissingen

Chillen in een hangmat klinkt niet zo ingewikkeld. Het woord hangmat associeer je dan ook met relaxte beelden, zoals een siësta in de schaduw op een zomerse dag of met je geliefde genieten van een zonsondergang op een tropisch eiland. Maar wanneer je een hangmat niet op de juiste manier gebruikt, kan de werkelijkheid behoorlijk tegenvallen. Voorkom teleurstellingen door deze veelvoorkomende hangmat vergissingen niet te maken en je kunt met een gerust hart van hangmat genieten!

Verkeerd in de hangmat liggen

Vrijwel iedereen denkt dat je recht in een hangmat moet liggen; met je voeten en hoofd in een rechte lijn, waarbij de hangmat om je heen krult. Maar de meest comfortabele positie is toch echt diagonaal. Dit geldt overigens voor de traditionele hangmat! Een hangmat met spreidstok zal niet om je heen krullen en ligt meer als een bed, waardoor je daar wel recht in kunt liggen. Een traditionele hangmat ligt echter het lekkerst en geeft de beste lichaamsondersteuning als je er diagonaal in ligt.

In een traditionele hangmat lig je diagonaal 

De hangmat verkeerd ophangen

Door een sterke ondergrond te kiezen en de juiste bevestigingsset of een hangmatstandaard te gebruiken, hang je veilig en kun je niet vallen. Maar ligt het ook lekker? Dat is afhankelijk van de lengte en de hoogte waarop je de hangmat hangt. Een hangmat moet minimaal 50 cm boven de grond hangen.  Hang de hangmat bij voorkeur op een hoogte van 180 cm en zorg ervoor dat deze niet te strak hangt; de ligkuil diep genoeg zijn, anders ligt het niet comfortabel. Houd hierbij ook rekening met het feit dat een hangmat nog wel 40 cm langer kan worden.

De hangmat goed ophangen 

Op de hangmat gaan staan

Je ziet steeds vaker dat vrienden hun hangmatten boven elkaar ophangen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar als je naar de bovenste hangmat moet is het niet zo makkelijk om van hangmat naar hangmat te klimmen. Moet je toch op een hangmat gaan staan, probeer je gewicht zoveel mogelijk te verdelen, zodat er geen gat of scheur ontstaat.   

Hangmatten boven elkaar 

De verkeerde hangplek kiezen

Kun je geen mooie hangplek vinden? Neem geen genoegen met een mindere plek… Een slechte hangplek is een plek waaronder rotsen of grote stenen liggen of nare planten zoals brandnetels of distels groeien. Let ook op de nabijheid van wespennesten en mierenhopen. Hangen bij laag water in de zomer is ook geen goed idee; dit is een broedplaats voor muggen en ander ongedierte. Kies ten slotte geen dunne, jonge boom, een zieke of oudere boom om je hangmat aan te hangen. Deze bomen kunnen door de touwen van de hangmat beschadigd worden of zelfs bezwijken onder het gewicht.

De hangmat niet goed bewaren

Je hangmat het hele jaar door buiten laten hangen is geen goed idee, zelfs als deze weerbestendig is. Een katoenen hangmat moet sowieso bij elke regenbui naar binnen. Breng je de hangmat naar de winterstalling, was de stof dan voordat je de hangmat opruimt. Laat de hangmat goed drogen en berg hem dan op in een plastic tas of container. Zo kunnen er geen muizen of ander ongedierte bij. Zorg goed voor je hangmat en je zult er jarenlang plezier van hebben!

Jarenlang genieten van je hangmat