Ophangen van Hangmatten & Hangstoelen

Natuurlijk is het in verband met de veiligheid belangrijk om de hangmat of hangstoel goed te bevestigen.
Op deze pagina handige tips om uw nieuwe hangmat of hangstoel veilig op te hangen.

Hangmat bevestigen

Hangstoel bevestigen


Hangmat bevestigen

Voordat u een hangmat gaat bevestigen is het belangrijk dat u controleert of de ophanging sterk genoeg is. Niet iedere balk, boom of muur is stevig genoeg om een hangmat aan te hangen. Controleer dus zorgvuldig dat deze voldoen aan uw eisen. Bij twijfel een ander ophangpunt zoeken of een hangmatstandaard gebruiken.

Hou er rekening mee dat niet alleen je gewicht gedragen kan worden, maar een veelvoud hiervan. Door te bewegen in de hangmat komt er namelijk extra druk op de ophangpunten, waardoor er een piekbelasting kan ontstaan. Bij de maximale belasting van de hangmat wordt hier rekening mee gehouden. Zorg er dus voor dat de boom of muur dit extra gewicht ook aankan.


Hangmat ophangen: De afstand berekenen

Wanneer u een hangmat gaat ophangen moet u de juiste afstand berekenen. Bij het bepalen van de afstand tussen twee ophangpunten kunt u die ruimte het beste zo ruim mogelijk maken. Wanneer de afstand tussen 2 ophangpunten (veel) langer is dan de hangmat is dit nagenoeg nooit een probleem. Dit is eenvoudig op te lossen door het gebruik van karabijnhaken, kettingen of touw.

Daarnaast moet u ook naar de toekomst kijken. Als u de lengte precies afmeet naar de lengte van uw huidige hangmat, ben je in de toekomst gebonden om een hangmat te kiezen die niet langer mag zijn dan je bestaande hangmat. Vaak nemen mensen in eerste instantie een éénpersoons hangmat. Na verloop van tijd komen die klanten vaak terug in onze showroom om toch een tweepersoons hangmat te kopen. Deze zijn namelijk comfortabeler.

Zorg er dus voor dat u een ruime marge neemt bij het ophangen van de hangmat.

Is de afstand tussen de twee ophangpunten korter dan je hangmat, heb je een probleem dat moeilijker op te lossen is. U kunt een knoop leggen in de touwen van de hangmat. Dit heeft als voordeel dat de totale lengte korter wordt. Het nadeel is dat de hangmat minder eenvoudig breed zal kunnen hangen, omdat de touwen hiervoor te kort zijn. Ook kan er een piekbelasting optreden op een bepaald deel van de touwen. Dit is dus langdurig geen goede oplossing.


Hangmat ophangen: De hoogte bepalen

Bij het ophangen van een hangmat moet u de hoogte van de ophangpunten bepalen en de hoogte van de hangmat boven de grond.

De ophangpunten hang je meestal op een hoogte van ongeveer 180cm. Probeer er zo veel mogelijk voor te zorgen dat beide ophangpunten even hoog hangen. Als dit niet mogelijk is kun je door het gebruik van touw of kettingen enigszins corrigeren, maar het heeft niet de voorkeur. Hang dus niet 1 ophangpunt op 180cm en de andere op 150cm.

Sommigen suggereren dat je een formule moet gebruiken om een hangmat op te hangen. De hoogte van de ophangpunten zouden dan afhankelijk zijn van de lengte van de hangmat. Wij geven er de voorkeur aan om de hangmat op ongeveer 180cm op te hangen en de lengte en hoogte te corrigeren via een touw of ketting.

Bij een correcte bevestiging, hangt het laagste deel van de hangmat ongeveer 40 – 50cm boven de grond. Dit mag zelfs nog iets lager zijn.

Hou er ook rekening mee dat een hangmat zal uitrekken na het eerste gebruik. Deze kan soms wel 40cm langer worden na een aantal keer gebruiken. Dit is belangrijk bij het bepalen van de hoogte en de lengte als je een hangmat gaat ophangen.


Hangmat met spreidstok ophangen

Een hangmat met spreidstok heeft minder lange touwen. Daarom kunt u deze ook minder hoog ophangen. Een hangmat met spreidstok hangt u ongeveer op een hoogte van 120 – 140cm. Deze zakt namelijk minder door naar beneden. Een lager ophangpunt volstaat dus.


Hangmat ophangen: Muur

Twee muren zijn ideaal om een hangmat tussen te hangen. Een muur is meestal stevig en zal het comfort ten goede komen. Als de haak stabiel hangt, zal de hangmat ook aangenamer liggen. In tegenstelling tot een hangmatstandaard of kleinere bomen, bewegen muren niet mee als je schommelt met je hangmat.

Zorg er wel voor dat de muur stevig genoeg is, muren kunnen oud zijn of minder stevig. Zorg er ook voor dat u goede pluggen gebruikt bij het ophangen van de hangmat in de muur. De schroeven moeten er ook diep genoeg inzitten. Onze bevestigingssets hebben speciale pluggen voor muren.


Hangmat ophangen: Boom

U kunt ook twee bomen gebruiken om een hangmat tussen te hangen. Het voordeel van een boom is dat je een natuurlijke schaduw hebt als het warm is.

Zorg ervoor dat de boom dik genoeg is om zoveel gewicht te kunnen dragen. Ook moet u er voor zorgen om voorzichtig om te gaan met de natuur. Een goede dikke boom zal niet veel te lijden hebben van een hangmat, maar wees er wel voorzichtig mee.

Het beste kan u bij een boom touw gebruiken om je hangmat op te hangen. Deze kun je na gebruik weer eenvoudig verwijderen. Zorg ervoor dat het touw niet naar beneden kan zakken. Bind het touw dus boven een tak aan de boom, daardoor kan deze niet plotseling naar beneden zakken.


Hangmat ophangen: Binnen

De meeste mensen zullen denken aan de tuin, maar een hangmat binnen ophangen is ook een goed idee. In Nederland is het vaak te koud om buiten te liggen, door je hangmat binnen op te hangen kun je er nog vaker van genieten.

Een hangmat binnen geeft een leuke sfeer. U zien dat u veel leuke reacties zult krijgen als u deze ophangt. Verder zal merken dat televisie kijken vanuit een hangmat ook erg aangenaam is.

De hangmat neemt natuurlijk wel veel ruimte in, maar u kunt deze ook weer eenvoudig opruimen of met 2 lussen aan 1 haak hangen. Daarmee hangt de hangmat langs de muur naar beneden. Zodra u weer gaat liggen, hangt u deze gewoon weer terug.

De Hangmatbevestiging 'Complete' is zeer geschikt om de hangmat binnen mee op te hangen. Ze nemen nagenoeg geen plaats in en vallen ook bijna niet op.


Hangmat ophangen: Balkon

Heet u geen tuin, hang de hangmat dan op je balkon op. Als het balkon lang genoeg is hangt u deze op een hoogte van ongeveer 180cm op. De perfecte manier om aangenaam van uw hangmat te genieten.

Is uw balkon een stuk kleiner, dan kan u besluiten om de hangmat aan het plafond te hangen. Hiermee komt deze hoger te hangen dan normaal. Daarmee kunnen ze ook dichter bij elkaar hangen. Ook op een kleiner balkon kan een hangmat dus passend gemaakt worden.

U kunt ook besluiten om de ophangpunten vlak naast elkaar te plaatsen. Daarmee creeërt u een soort schommel. Daardoor kan u niet languit liggen zoals u normaal gesproken in een hangmat ligt, maar het is wel mogelijk om er lekker in te schommelen.


Hangmat ophangen: Soorten bevestigingsset

Er zijn vele verschillende soorten bevestigingsmateriaal verkrijgbaar. De meest gebruikte benodigdheden zijn verkrijgbaar in diverse setjes. Hierin zitten meerdere accessoires die nodig zijn om een hangmat op te hangen. De meest verkochte bevestigingsset is de bevestiging All-Round.

Voor het ophangen van een hangmat in een houten ondergrond kan een schroefdraad gebruikt worden. Onze bevestigingssets hebben altijd schroefdraad en worden geleverd met muurpluggen.


Hangmat ophangen: Hangmat standaard

Een hangmatstandaard gebruikt u als je geen bomen of muren hebt om je hangmat op te hangen. U kunt ook voor een hangmatstandaard kiezen als u regelmatig de hangmat op een andere plaats wilt neerzetten. Bijvoorbeeld afhankelijk van de stand van de zon.

Een mooie houten hangmatstandaard is een mooie toevoeging aan de tuin. Het ziet er elegant en indrukwekkend uit. Het geeft je tuin direct een leuke sfeer.

Bij elke hangmat geven wij aan welke standaarden geschikt zijn.


Hangstoel bevestigen

Een hangstoel kun je het beste ophangen in het plafond. De meeste hangstoelen zijn er op gemaakt dat het plafond 220-230cm hoog is. Als het plafond hoger is, is dat geen probleem, je kunt eenvoudig een veer of karabijnhaak ertussen hangen.

Een hangstoel heeft meestal 1 ophangpunt. Als het plafond lager is dan 220cm kun je ook besluiten om de hangstoel op te hangen aan 2 ophangpunten. Hierdoor kun je de hangstoel ophangen aan een plafond dat (veel) lager is. Een andere reden om 2 ophangpunten te gebruiken is de stabiliteit. Een hangstoel die aan 1 punt hangt draait veel om zijn as. Om dit te voorkomen kun je de hangstoelen aan 2 ophangpunten bevestigen.

Hou er rekening mee dat een ophangset uit 1 haak bestaat. Een veer wordt vaak gebruikt bij hangstoelen. Een veer komt het comfort ten goede, omdat deze zo lekker meebeweegt.

Bekijk onze bevestigingssets voor hangstoelen.